dinsdag 25 januari 2011

Interne ICT verliest machtspositie
Uw ict-afdeling zal het de komende jaren steeds moeilijk krijgen
Het gebruik van software as a service (SaaS), het gebruik maken van software via het internet op basis van pay-per-ude of en tijdelijk abonnement, blijft toenemen, zo rapporteert Gartner op www.silicon.com. In 2010 werd in deze dienstverlening $9.2 miljard omgezet. Gartner verwacht dat de markt in 2011 met 16% zal groeien.
SaaS-programmatuur wordt momenteel vooral gebruikt voor communicatie, collaboratie en content, HRM/Payroll en customer relationship management (CRM), maar de toepassingsmogelijkheden en daangeboden diensten worden steeds uitgebreider. De bezorgdheid rond privacy en beveiliging lijkt weg te ebben. Wat ook opvalt, aldus Gartner, is dat steeds vaker wordt gekozen voor SaaS-oplossingen zonder dat de eigen it-afdeling daarbij betrokken wordt.
Volgens silicon.com’s CIO-jury is de verwachting dat de interne ict-afdeling de komende vijf jaar snel kleiner zal worden, door de opkomst van Saas en cloud-computing.

De aankoopbeslissing revisited
Nieuwe communicatiekanalen spelen belangrijke rol in het proces
Decennia lang hebben marketeers gedacht en beweerd, dat consumenten beginnen te kiezen uit met een groot aantal mogelijke merken en vervolgens methodisch hun keuzemogelijkheden beperken, tot ze besluiten welk merk zij met een aankoopbeslissing zullen vereren. Na die aankoop wordt hun relatie met dat merk bepaald door het gebruiksgemak van het betreffende product of dienst.
Recent onderzoek toont een heel ander proces aan. In plaats van methodisch de keuzemogelijkheden te beperken, blijkt de consument steeds een hele reeks merken in zijn achterhoofd te houden, een reeks die voortdurend met nieuwe merken wordt aangevuld terwijl andere uit de boot vallen. Alleen bij een aankoopbeslissing wordt een ad hoc keuze gemaakt en de trouw aan het gekozen merk is niet eeuwig of zonder condities. Bovendien worden ervaringen met het gekochte merk, goed zowel als slecht, onmiddellijk via social media gedeeld.
Marketeers zijn teveel gefocust op de “consider” en “buy” stadia van deze ‘reis’ en investeren daarom te vaak te veel geld in awareness-ondersteuning met advertenties of acties in winkels. Tegenwoordig met de social media worden de “evaluate” en “advocate” stadia steeds relevanter. Marketing-investeringen die de klant helpen te navigeren gedurende het evaluatieproces en in het zo belangrijke ‘word-of-mouth’ proces na de aankoop zijn dus vaak net zo belangrijk. Het blijkt dat als de band van de consument met zijn merk sterk genoeg is, de repeat-sales lukt zonder dat de brede beslissingsreis opnieuw gemaakt wordt.
Bron: http://hbr.org/2010/12/branding-in-the-digital-age/ar/pr

Estland rolmodel?
De staatsschuld van Estland is slechts 4,1 % van zijn BNP. De Democratische Republiek Congo doet het nog beter – haar staatsschuld bedraagt slechts 0,2% van het BNP.
De USA daarentegen heeft een staatsschuld van $13 biljoen (10 tot de twaalfde macht) – 55,7% van het BNP. Ons land scoort ongeveer net zo hoog als Nepal en Duitsland – 43,3%.
Frankrijk? 66,6%. Portugal 76%. IJsland 83,8. Maar Spanje’s staatsschuld is maar 33,8% van haar BNP, en dat van Ierland slechts 27,2%.
Meer cijfers op http://www.creditloan.com/infographics/central-government-debt-as-percentage-of-gdp/

Overgekwalificeerde werknemers blijken goede investering
Misschien oudere sollicitanten toch niet meteen af wijzen?
Onderzoek in de VS heeft uitgewezen dat het misschien niet zo verstandig is om ogenschijnlijk overgekwalificeerde sollicitanten af te wijzen. Anthony Nyberg van de University of South Carolina stelt dat een overgekwalificeerde werknemer minder snel blijkt te vertrekken en gemiddeld beter presteert dan een kandidaat die op het eerste gezicht een profiel heeft dat beter bij de functieomschrijving past. Bovendien bleken werknemers die maar net gekwalificeerd waren voor hun functie veel ontevredener over hun werk en beloning. Bron: HealthDay News, 16 december. Het originele rapport verscheen in het Journal of Applied Psychology.

Europa: paradijs voor ondernemers
Nog even over het GlobalCompetitiveness rapport van het World Economic Forum (zie http://www3.weforum.org/docs/WEF_GlobalCompetitivenessReport_2010-11.pdf). Ons land staat op de twintigste plaats voor wat betreft ‘ease of access to loans’, en op plaats 17 bij ‘beschikbaarheid van venture capital’. Een onderneming krijgt bij ons nog altijd gemakkelijker een lening dan in Zwitserland ( 22), Denemarken (28) en de VS (op 34!). In Quatar, Bahrain en Luxemburg (1,2,3) is dat véél eenvoudiger. Voor venture capital kun je als startend ondernemer beter terecht in Hongkong (1), Skandinavie (Noorwegen 2, Finland 4, Zweden op 7) of Luxemburg (5) dan in de VS, die pas op plaats 13 komen.
Het is opvallend dat Business Week vlak voor kerst (10 december 2010) klaagt dat het in de VS steeds lastiger wordt een nieuw bedrijf te starten, en Europa ten voorbeeld stelt aan Washington. Het aandeel van het MKB in de economie van de VS daalt al sinds eind jaren ’80 van de vorige eeuw. Tussen 1998 en 2009 daalde het aantal zzp’ers in de VS gestaag (intussen lager dan in 25 Europese landen volgens de OESO), net als het aantal nieuwe ondernemingen per capita. Een belangrijke oorzaak is dat de belastingen op ondernemingswinsten bij ons veel lager zijn dan in de VS (waar men state- én federal taxes betaalt). Maar wij Europeanen blijken tegenwoordig ook veel positiever tegenover ondernemingszin te staan dan de Amerikanen. Volgens de Global Entrepreneurship Monitor (http://www.oecd.org/dataoecd/44/0/44069408.pdf) geloven de inwoners van liefst 15 landen (waaronder Nederland op 10, IJslanders op 1) in Europa méér in de stelling dat ‘ondernemerschap de basis is voor het creëren van welvaart, en dus goed voor de samenleving’ dan de bevolking van de VS. Slechts 11 landen zijn daar minder stellig in; in de voormalige Oostbloklanden Tsjechië, Hongarije en Slowakije blijkt het ondernemersevangelie nog het minst voet aan de grond te hebben gekregen.

Performance management: Meet wat er toe doet
In December 2010 verschijnt Faster, Cheaper, Better: The 9 Levers for Transforming How Work Gets Done door Michael Hammer en Lisa Hershman bij Crown Business Books. In dit boek benadrukken de auteurs, hoe belangrijk het is om niet alleen financiële aspecten te meten wanneer men de prestaties van de organisatie wil verbeteren. Er moet vooral meer oog voor de consument komen.
Een veelgemaakte fout, volgens Hershman en Hammer is het elke maand presenteren van een dik pak indicatoren die gemakkelijk te genereren zijn, zoals ‘op tijd verzonden’, maar die externe stakeholders niet echt interesseren - die willen liever weten hoeveel er op tijd aangekomen is! Ook interne afhankelijkheden verdwijnen soms in ‘gemakkelijke’ prestatie-indicatoren: misschien krijgt order entry een pluim dat elke order driemaal gecheckt wordt – maar mist de verzendafdeling haar bonus omdat ze daardoor te laat versturen.
Er is dus een groot verschil tussen véél prestatiegegevens rapporteren en de belangrijke indicatoren boven water halen en monitoren. Het is fijn voor KPN dat Digitenne gemakkelijk te installeren is – dat het signaal nogal storingsgevoelig is wordt snel geweten aan ‘waar uw ontvanger staat’of ‘de dikte van uw muren’.
BP in de VS was bijzonder nauwgezet in het naleven van de OSHA regels (arbeidsomstandigheden) omdat de overheid daar strak op inspecteert. Of het booreiland zelf goed en veilig functioneerde, dat kreeg minder aandacht. Niet zelden worden er gemakkelijke maar onzinnige metrieken verzonnen, gemonitord en gerapporteerd - die uiteindelijk soms averechtse gevolgen hebben. Ook hier zeigt sich in der beschränkung der Meister.

Centered Leadership: Pas op voor dertigers!
McKinsey begon enkele jaren geleden te onderzoeken, welke eigenschappen vrouwelijke leiders onderscheidden van minder ambitieuze seksegenoten. Daaruit kwam een vijftal competenties naar voren:
- meaning: weten wat je sterke punten zijn en daar doelgericht gebruik van maken
- positive framing: constructief kijken naar de wereld en moeilijkheden zien als kansen
- connecting: samenbinden door groepsgevoel en gezamenlijke doelen te benadrukken
- engaging: je niet laten afschrikken door risico’s
- energizing: niet opgeven maar doorgaan.

Deze competenties vormen ook de vijf dimensies van het referentiemodel voor wat inmiddels heet centered leadership.
Intussen weten we dat deze eigenschappen zowel vrouwen als mannen helpen carrière te maken – hoe beter je erop scoort, hoe beter het je gaat en hoe tevredener je bent als persoon. Ook weten we dat succesrijke vrouwen op bijna alle punten iets beter scoren dan mannelijke leiders. Opvallend is echter dat dertigers het er moeilijk mee hebben. Mannen ervaren dan een duidelijke dip in alle competenties, behalve ‘connecting’, daar komt de dip nu hun veertigste. Vrouwen hebben in deze levensfase minder energizing en connecting competenties.


Bron: McKinsey Quarterly, najaar 2010.

Interbrands meest waardevolle merken
Recent verscheen Best Global Brands 2010, het overzicht van de honderd meest waardevolle merken. Koplopers zoals te verwachten nog steeds resp Coca Cola (waarde ruim 70 miljard dollar), IBM (65 miljard) en Microsoft (bijnma 62 miljard dollar). Op plaats vier Google, vorig jaar nog nummer 7, met een geschatte waarde van 43,5 miljard dollar (een stijging in een jaar van liefst 36%, op de tweede plaats na Apple dat 37% meer waard werd en drie plaatsen steeg tot nr 17)).
De enige merken in de top tien die in waarde verminderden waren GE (gezakt van 4 naar 5, 10% minder waard geworden) en Nokia (van 5 naar 8, waarde daalde met 15%).
Nederlandse merken? Philips staat op 42, zelfde plaats als vorig jaar, waarde 7% gestegen tot $ 8,7 miljard. Shell stijgt van 92 naar 81, komende van plaats 92 – stijging merkwaarde 24% tot 4 miljard dollar. En nieuwkomer Heineken op 93 – nieuw op de lijst, geschat op $ 3,5.
Grootste daler? Harley Davidson, dat daalde van plaats 73 naar plaats 98 en liefst 24% minder waard werd.

Vijf waanwijsheden die funest zijn voor design
Iedereen heeft het over het belang van goed design – waarom is er dan zoveel lelijks?

Ondanks de algemene interesse voor design als waarde-schepper blijft goed design lijden onder een aantal vastgeroeste misverstanden.

1. In onze markt is productkwaliteit belangrijker dan design.
Kwaliteit is overal belangrijk, en terecht. Maar kwaliteit is een sine qua non, geen onderscheidende eigenschap – je wint er zelden klantentrouw en marktaandeel mee. Alleen met degelijkheid val je in een sollicitatieprocedure ook niet meer op.
2. Prijs is belangrijker dan design.
Goed design vind je bij dure en bij goedkope spullen – denk aan Lego, Ikea, Coca Cola, McDonalds en Google. Goedkoop is zelfs vaak een eigenschap van goed design.
3. Een beter design kost alleen maar tijd en geld
Een design-afdeling die geen rekening houdt met de benodigde time-to-market levert geen goed design.
4. Design is een kwestie van smaak
En over smaak valt alleen maar te twisten? Goed design is een combinatie van esthetiek en de waarden waar het merk voor staat. Er zijn trouwe BMW-rijders en trouwe Skoda-rijders. Er zijn ook mislukte modellen.
5. Wij maken het product – het is aan de sales en marketing om het aan de man te brengen
De Dyson stofzuiger, de Ipod, er zijn voorbeelden genoeg van design dat zichzelf verkoopt.

Bron: Deepa Prahalad in de Harvard Business Review October 29, 2010

Geen positieve discriminatie, maar…
Een paar simpele beleidsuitgangspunten kunnen al helpen het potentieel van vrouwelijke medewerkers optimaal te benutten.
Het Anita Borg Institute for Women & Technology (http://anitaborg.org/) heeft als missie: “to increase the impact of women on all aspects of technology, and to increase the positive impact of technology on the world’s women”. Tijdens de recente Grace Hopper Celebration of Women in Computing gaf het instituut enkele praktische tips die zonder niet-waardevrije kunstgrepen participatie van vrouwen in de onderneming kunnen bevorderen. Het gaat natuurlijk altijd om cultuur en het opn staan voor diversiteit. Maar simpele uitgangspunten helpen al heel wat:
• Interview tenminste één vrouw voor elke vacature. Bepaal dat dit standard-beleid is.
• Zorg dat in het interviewteam ook altijd minstens één vrouw met een behoorlijke positie in de organisatie zit. Uit onderzoek blijkt dat recruiters altijd een soul mate huren.
• Focus in het HR-beleid vooral op groei- en ontwikkelmogelijkheden. Uit onderzoek blijkt dat hipo-vrouwen een andere baan zoeken omdat ze het gevoel hebben niet verder te komen.
• Omhels het nieuwe werken – in termen van flexibele werktijden.
• en echt, diversiteit werkt. Onderzoek van de London Business School en de University of Michigan wees uit dat teams met relevante diversiteit creatiever zijn, efficiënter werken en meer lol in hun werk hebben.

High Potentials
Hoewel vroeger alles beter was, zijn er ook nu nog mensen die al heel jong fortuin maken. Denk in ons land aan de oprichter van Hyves, net verkocht aan TMG; eerder al cashten deze (nu) dertigers Spanjer en Rost van Tonningen met iex.nl. In het recent verschenen 50 Interviews: Young Entrepreneurs, What It Takes To Make More Than Your Parents inventariseert auteur Nick Tart kenmerken van tieners die voor hun twintigste al meer dan een miljoen dollar verdienden.

1. Klein beginnen
Of ze begonnen met een internetsite of een hondenuitlaatdienst, hun succes begon met iets behapbaars waarmee ze zich als entrepreneur konden bewijzen.

2. Je niet uit het veld laten slaan
De meeste jonge ondernemers leerden met vallen en opstaan. Ze hebben een paar mislukkingen achter zich voor het succes begint.

3. Het zijn stuk voor stuk geboren verkopers
Als je kind al op de basisschool in de prullaria van de dag handelt is dat een goed voorteken.

4. Je moet er wel iets voor laten.
Net als bij sporthelden geldt voor jonge miljonairs dat ze keuzes maakten. Focus is belangrijk.

5. Steun en vertrouwen van je omgeving
De jonge miljonairs komen zonder uitzondering uit een omgeving die hen ondersteunt in hun ondernemingslust – vooral in moreel opzicht. ‘Slechte vrienden’ en onverschillige mentoren kunnen funest zijn en je toekomst verpesten. Andersom heb je veel aan enthousiasme en vertrouwen.

Communicatie, karakter, cultuur, kwaliteit
Toen de CEO van Apple Steve Jobs in januari vorig jaar de iPad onthulde, deed hij dat in zijn onvermijdelijke spijkerbroek en coltrui. Hij hield het apparaat trots omhoog alsof het de kroonjuwelen waren, en zei dat het een "truly magical and revolutionary product” was," "extraordinary" en "unbelievably great."
Toen Jim Balsillie, co-CEO van de makers van de Blackberry Research In Motion in september de BlackBerry PlayBook annonceerde, deed hij dat in een grijs pak, met een das met eendjes. En dit is wat hij zei:
"There's tremendous turbulence in the ecosystem, of course, in mobility. And that's sort of an obvious thing, but also there's tremendous architectural contention at play. And so I'm going to really frame our mobile architectural distinction. We've taken two fundamentally different approaches in their causalness. It's a causal difference, not just nuance. It's not just a causal direction that I'm going to really articulate here—and feel free to go as deep as you want—it's really as fundamental as causalness."
Ongetwijfeld briljante gedachten, al was er waarschijnlijk niemand die ze begreep. Misschien is de PlayBook technisch en functioneel echt wel beter dan de iPad. Maar welke zal het best verkopen?
Kijkt u(w CEO) wel eens in de spiegel?

Neuromarketing
Neurologisch onderzoek verbetert uw powerpoints
Steeds meer neurologisch onderzoek wijst uit, dat wij tamelijk willoos ons voorgeprogrammeerde brein volgen - terwijl wij denken dat we vrijelijk kiezen uit ’s werelds aanbod. Marketeers maken steeds meer gebruik van wat hersenwetenschappers ontdekken. Ook u kunt dat – bijvoorbeeld om effectievere presentaties te maken. NeuroFocus (http://www.neurofocus.com) is een van de marktleiders in neuromarketing, met klanten als Microsoft, Google en Citigroup. A.K. Pradeep, oprichter en CEO, geeft een paar wetenschappelijke tips.

1. Plaats links beelden, rechts tekst, niet andersom
Wat links staat wordt opgepikt door de rechter hersenhelft en omgekeerd. Ongeveer 75% van de websites deugt dus niet.
2. Gebruik uitdrukkingsloze gezichten
Ons brein wordt onweerstaanbaar naar gezichten getrokken. Maar het brein prefereert ambiguïteit: dus nooit lachende, vragende, boze of huilende gezichten gebruiken. Nu weet u ook waarom catwalk-modellen altijd zo dom kijken. En waarom Mona Lisa ons intrigeert.
3. Kies een opvallend lettertype.
Opvallende grafische elementen activeren aandacht en geheugen. En dus belangstelling, verrassing, aantrekkingskracht en aankoopbeslissingen.

Integraal ketenbeheer nog steeds nodig en nuttig
Hoewel enigszins uit de belangstelling kan kritische aandacht voor de inrichting van de integrale productieketen nog steeds veel geld opleveren
McKinsey vroeg ook weer eens aan supply chain managers wereldwijd wat ze verwachten voor de komende tijd. Duidelijk werd dat de prioriteiten hier aan het verschuiven zijn.
Gevraagd naar de belangrijkste doelstellingen de afgelopen drie jaar versus die van de komende vijf jaar blijkt dat kostenbesparing hoog scoorde en scoort, maar de komende jaren minder belangrijk geacht wordt. Kleinere voorraden is ‘uit’. Veel belangrijker daarentegen wordt weer de klant: betere service, snellere time-to-market en ‘groene’ supply chains worden in de nabije toekomst belangrijker.
[